Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά, καθώς και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.
Στις εκθεσιακές του ενότητες συγκαταλέγονται ακόμη αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα, πήλινα αντικείμενα όπως αγγεία, ειδώλια και ανάγλυφα καθώς και άλλα είδη μικροτεχνίας όπως χάλκινα αναθηματικά ειδώλια και σκεύη. Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.). Το Μουσείο Ακρόπολης και οι δραστηριότητές του είναι άρρηκτα δεμένα με τον αρχαιολογικό χώρο και τα έργα αναστήλωσης που εκτελούνται στα μνημεία του βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης.
Το Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης – Είσοδος
Μουσείο Ακρόπολης – Γλυπτά Αρχαϊκής περιόδου
Μουσείο Ακρόπολης – Γλυπτά από τον Παρθενώνα
Μουσείο Ακρόπολης – Καρυάτιδες
Credit line: Μουσείο της Ακρόπολης / Museum of Acropolis.
Copyright © ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ / © Hellenic Ministry of Culture and Sports / Archaeological Receipts Fund.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα κορυφαία του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα.
Οι εκθεσιακοί χώροι του που αναπτύσσονται σε 65 αίθουσες και 8.000 τ.μ. , στεγάζουν τις πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές: Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Συλλογή Έργων Γλυπτικής, Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας (Συλλογή Σταθάτου), Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας, Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων
Συλλογή Γλυπτών
Αίθριο Μουσείου
Credit line: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / National Archaeological Museum, Athens (φωτογράφος: Στ. Στουρνάρας).
Copyright © ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ / © Hellenic Ministry of Culture and Sports / Archaeological Receipts Fund.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δημιουργήθηκε το 1914 και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Περιλαμβάνει μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών και κεραμικών αλλά και έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, υφάσματα και χειρόγραφα και αντίγραφα από τον τρίτο αιώνα μέχρι σήμερα που προέρχονται από τον ελλαδικό, βαλκανικό και μικρασιατικό χώρο.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του ΒΧΜ το οποίο έχει και τα πνευματικά δικαιώματα.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο κτήριο της οδού Νεοφύτου Δούκα, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιανουάριο 1986 και σήμερα αποτελεί έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της Αθήνας. Επιδιώκοντας την επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό, διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις −αρχαιολογικές και εικαστικές, συμπεριλαμβανομένης και της σύγχρονης τέχνης– καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά, διαλέξεις, σεμινάρια, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.
Η ανάδειξη των μονίμων συλλογών επιτυγχάνεται με νέες παρουσιάσεις, που προσαρμόζονται στις σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις, και με επιστημονικές εκδόσεις. Πολυάριθμα αντιπροσωπευτικά αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης –μαρτυρίες πολιτισμών που άνθησαν στον χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα– εκτίθενται στους 4 ορόφους του κεντρικού κτηρίου που στεγάζει τις μόνιμες συλλογές.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο έχει και τα πνευματικά δικαιώματα.
Το Μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1930. Στις μόνιμες συλλογές του κεντρικού κτιρίου εκτίθενται πάνω από 40.000 έργα, που όλα αποτελούν την απόδειξη της εξέλιξης του ελληνικού κόσμου.
Αυτά τα εκθέματα με σαφήνεια αναδεικνύουν τις πιο σημαντικές πλευρές του χαρακτήρα της χώρας, μέσα από ένα εντυπωσιακό «ιστορικό ταξίδι»:
Από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως τη μεσαιωνική περίοδο του Βυζαντίου,
από την πτώση της Κωνσταντινούπολης (1453) και την περίοδο της φραγκικής και οθωμανικής κατοχής ως την έκρηξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821,
Από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους (1830) ως το 1922, χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής
και το «ιστορικό ταξίδι» συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Στις συλλογές του κεντρικού κτιρίου περιλαμβάνονται έργα μικροτεχνίας, και εκκλησιαστικής τέχνης, κεραμικής, γλυπτά, κοσμήματα, αγγεία γεωμετρικών και κλασικών χρόνων , φορεσιές, κεντήματα, ξυλόγλυπτα.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη το οποίο έχει και τα πνευματικά δικαιώματα.
Το Νομισματικό Μουσείο διαθέτει περίπου 600.000 προσκτήματα: Νομίσματα που καλύπτουν τον αρχαίο κόσμο, τη ρωμαιοκρατία, το Βυζάντιο, το δυτικό Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους, σταθμία, μολυβδόβουλλα, μετάλλια και σφραγιδόλιθους.
Η μεγαλύτερη συλλογή του αφορά τα αρχαιότερα νομίσματα από τον 6ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. που αποτελείται από νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και ηγεμόνων του ελλαδικού χώρου καθώς και ρωμαίων αυτοκρατόρων και επαρχιών.
Επιπλέον στις συλλογές του περιλαμβάνει νομίσματα βυζαντινά και μεσαιωνικά από τον 6ο-15ο αιώνα μ.Χ. και από τα φραγκικά κρατίδια που δημιουργήθηκαν τον 13ο αιώνα στην Ελλάδα. Στις νεότερες συλλογές του εκθέτει νομίσματα από τα περισσότερα σύγχρονα κράτη δίνοντας έμφαση σε αυτά που προέρχονται από την Ελλαδικό χώρο.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Νομισματικού Μουσείου το οποίο έχει και τα πνευματικά δικαιώματα.
Το Επιγραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1885. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο. Περιλαμβάνει περίπου 14078 επιγραφές, άμεσες δηλαδή γραπτές μαρτυρίες του περελθόντος, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την Αττική και είναι γραμμένες στα ελληνικά.
Υπάρχουν όμως και λατινικές καθώς και εβραϊκές γραφές του 16ου-17ου αιώνα που προέρχονται κυρίως από το Μυστρά. Οι περισσότερες επιγραφές χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο-6ο αιώνα μ.Χ. ενώ λίγες επιγραφές χρονολογούνται από τα βυζαντινά και νεώτερα χρόνια.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Επιγραφικού Μουσείου το οποίο έχει και τα πνευματικά δικαιώματα.