Ιστορία - Silk Road Stories

Tο Ουζμπεκιστάν


Το Ουζμπεκιστάν επίσημα η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν είναι μια  περίκλειστη χώρα στην Κεντρική Ασία.

Έχει σύνορα με το Καζακστάν στα δυτικά και βόρεια, με το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν στα ανατολικά, και με το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν στα νότια.

Πριν το 1991, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι ανεξάρτητη δημοκρατία από τις 31 Αυγούστου 1991.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ουζμπεκιστάν σήμερα ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Ουζμπέκων και ομιλεί την Ουζμπεκική γλώσσα, μια γλώσσα από την οικογένεια των Τουρκικών γλωσσών.

Η οικονομία του Ουζμπεκιστάν βασίζεται κυρίως στην παραγωγή προϊόντων, περιλαμβανομένου του βαμβακιού, του χρυσού, του ουρανίου, του καλίου, και του φυσικού αερίου.

Ουζμπεκιστάν, προορισμός που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρωταγωνιστήσει στα τουριστικά δρώμενα!

Η χώρα που βρίσκεται πάνω στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού.

Με παλάτια που θυμίζουν Ανατολή, αλλά και σύγχρονες πτυχές, το αλλοτινό εμπορικό σταυροδρόμι της κεντρικής Ασίας, εξελίσσεται σε ενδιαφέροντα προορισμό.


Ιστορία


Στα χώματα του Ουζμπεκιστάν έδρασαν προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ταμερλάνος.

Ο Ταμερλάνος ή Τιμούρ 1336-1405, ήταν Μογγόλος κατακτητής. Προερχόταν από τις περιοχές της Σαμαρκάνδης.
Ονομαζόταν επίσης Τιμούρ Λενκ, δηλαδή Τιμούρ ο κουτσός. Ανακήρυξε το κράτος του, ως διάδοχο εκείνου του
Τζένγκις Χαν. Με ένα στρατό Τούρκων και τουρκόφωνων Μογγόλων, ο Ταμερλάνος το 1370 αποφάσισε να καταστήσει τη Σαμαρκάνδη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του, η οποία εκτεινόταν από την Ινδία ως την Τουρκία.Πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν
η Τασκένδη


Η όμορφη Τασκένδη, απλώνεται στους πρόποδες του όρους Tian Shan. Η πρώτη ονομασία της ήταν Τασκάντ που σημαίνει «πέτρινη πόλη».

Μια πόλη 2.200 ετών, που βρισκόταν πάνω στον περίφημο δρόμο του μεταξιού, γι’ αυτό αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο στην περιοχή.

Σήμερα, τη σύγχρονη όψη της συνθέτουν μεγάλες πλατείες, πάρκα και μνημεία που θυμίζουν την πορεία της στο χρόνο.

Μπουχάρα – Σαμαρακάνδη – Χίβα


H παραμυθένια Μπουχάρα , η αρχαία Σαμαρκάνδη και η μεσαιωνική Χίβα είναι οι πόλεις όπου περνούσαν τα εμπορικά καραβάνια του δρόμου του μεταξιού, γι’ αυτό είχαν εξελιχθεί σε κοιτίδες του πολιτισμού.

Έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.


Η παραμυθένια Μπουχάρα, Bukhara


Το «μαργαριτάρι της Ανατολής», από τις αρχαιότερες πόλεις του Ουζμπεκιστάν, υπήρξε σπουδαίο ισλαμικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, γι’ αυτό άλλωστε της αποδίδονται τίτλοι όπως «ιερή» και «περήφανη».

Είναι γνωστή από τα περίφημα, κορυφαίας ποιότητας ομώνυμα χαλιά.

Εκτός από τα θρησκευτικά μνημεία, τα τζαμιά και τα μαυσωλεία, αξίζει να δείτε τα παραδοσιακά κέντρα χειροτεχνίας του 16ου αιώνα που εξακολουθούν να «τροφοδοτούν» όλες τις αγορές της χώρας.Σαμαρκάνδη Samarkand


Η ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, η θρυλική Σαμαρκάνδη  δικαιολογημένα αποκαλείται η “Ρώμη της Ανατολής” και το “μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου”.

Το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της πόλης είναι το εντυπωσιακό Μαυσωλείο Γκουρ Eμίρ, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του Ταμερλάνου, του ανθρώπου που ανέδειξε τη Σαμαρκάνδη ως πρωτεύουσα μιας απέραντης μουσουλμανικής αυτοκρατορίας.


Η μεσαιωνική Χίβα Khiva


Μια μεσαιωνική πόλη, ανάμεσα στην έρημο Karakum και την όαση Horesm, που μοιάζει να ξεπήδησε από τα παραμύθια της Χαλιμάς. Φημίζεται για την Ακρόπολη Kunya Ark με το εντυπωσιακό φρούριο Itchan Kala και το τζαμί Jumaa Mosque.


Αξιοθέατα


Οι θρησκευτικές σχολές (μεντέρσα) με τους περίφημους γαλάζιους τρούλους.
Επίλογος


Ο Ταμερλάνος παρ ότι σκληρός και αιμοσταγής κατακτητής, στα θετικά του συγκαταλέγονται η ενθάρρυνση των τεχνών, της λογοτεχνίας και της επιστήμης.

Το νεοσύστατο κράτος του Ουζμπεκιστάν, τιμώντας το παρελθόν του, βαδίζει προς το μέλλον….
και ανοίγει διάπλατα τις πύλες του στον τουρισμό.


Υπό την Αιγίδα
Υποστηρικτές

Ακολουθήστε μας