Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα εξ ολοκλήρου περίκλειστη και ορεινή. Το περίγραμμα του Αφγανιστάν μοιάζει με φύλλο δένδρου, όπου μίσχος του διασχίζει τη χώρα από ΝΔ προς ΒΑ, είναι σαν ένας μεγάλος διάδρομος και ονομάζεται χαράδρα Βακάν.
Στο Αφγανιστάν κατοικούν 50 περίπου εθνότητες, που καθεμιά έχει και τη δική της γλώσσα.
Από το 1930 καθιερώθηκαν ως επίσημες γλώσσες η Παστού και η Περσική. Την παστού τη μιλάνε κυρίως οι Αφγανοί (Παστούν), ενώ η άλλη μεγάλη εθνότητα, οι Τατζίκοι, μιλάνε την περσική γλώσσα, την οποία και θεωρούν ως πιο εξελιγμένη γλώσσα
Η κυριότερη θρησκεία στο Αφγανιστάν είναι το Ισλάμ. Συγκεκριμένα στην πλειονότητά τους οι Αφγανοί είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, με εξαίρεση μερικές μειονότητες που είναι μουσουλμάνοι σιίτες.
Οι πρώτες ιστορικές πληροφορίες για τους Αφγανούς και το Αφγανιστάν είναι από τον 10ο – 11ο αιώνα π.Χ.
Tον 4ο αιώνα π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από το Αφγανιστάν κατά την εκστρατεία του στην Ινδία.
Η Κανταχάρ, που κάποτε ήταν και πρωτεύουσα, χτίστηκε από τον Αλέξανδρο ως η Αλεξάνδρεια εν Αραχωσία
Επί χιλιετίες, η χώρα ήταν σταυροδρόμι πολιτισμικών περιοχών, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Νότιας Ασίας και της Άπω Ανατολής.
Από τον 7ο μέχρι τον 18ο αιώνα ακολούθησαν οι πρώτες μουσουλμανικές δυναστείες και το Αφγανιστάν οργανώνεται ως κράτος. Τον 19ο αιώνα άρχισε ο πρώτος πόλεμος των Αφγανών με τους Βρετανούς. Το 1842 οι Αφγανοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους Βρετανούς από τη χώρα τους, για να ακολουθήσει δεύτερος πόλεμος, το 1878-1880. Στον τρίτο Αγγλο-Αφγανικό πόλεμο του 1919 οι Αφγανοί κατάφεραν τελικά να νικήσουν τους Άγγλους και να τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους.
Στην περίοδο του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το Αφγανιστάν τήρησε απόλυτη ουδετερότητα απέναντι και στα δύο στρατόπεδα. Μετά το 1980 ακολούθησε η καταληψη της χώρας από στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης. Οι σοβιετικές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τις ένοπλες ομάδες των ανταρτών Μουτζαχεντίν. Το 1989 οι σοβιετικοί αποχωρούν από τη χώρα και ακολουθεί μια περίοδος αστάθειας κατά την οποία αναδεικνύεται το ισλαμικό Φονταμενταλιστικό κίνημα των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ το 1996 και επιβάλλουν ένα αυστηρό ισλαμικό καθεστώς, το οποίο ανατρέπεται το 2001.
Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα εγκαθίσταται διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το 2003 το NATO.
Η Καμπούλ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Αφγανιστάν, που υπολογίζεται σε τρία περίπου εκατομμύρια . Είναι χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού ανάμεσα στα βουνά του Χίντου Κους
Η Καμπούλ έχει ιστορία μεγαλύτερη των τριάντα αιώνων. Πολλοί στρατοί πολέμησαν για τη στρατηγική της θέση στον Δρόμο του μεταξιού. Το 1776 ο Τιμούρ Σαχ Ντουράνι την ανακήρυξε πρωτεύουσα του νέου κράτους του Αφγανιστάν.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ιδρύσει την Παλαιά Κανταχάρ τον 4ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Αλεξάνδρεια Aραχωσίας. Από το Ισκαντέρ (Αλέξανδρος) και Αραχωσία προέκυψε με παραφθορά το Κανταχάρ (Ισ-καντέρ και Αράχ-Αχάρ.
Δίγλωσσες επιγραφές στα ελληνικά και στα αραμαϊκά, που ήταν και επίσημη γλώσσα των Αχαιμενιδών, ανακαλύφθηκαν στο Κανταχάρ και στο Λαγκμάν του Ανατολικού Αφγανιστάν.Ο Διόδοτος, Ελληνοβακτριανός κυβερνήτης, ανεξαρτητοποίησε την πεδιάδα των Αφγάν του Αμού Νταριά το 250 π.Χ.