Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από τους παλαιολιθικούς χρόνους μαρτυρείται από ένα πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κατά την δεκαετία του 1930.
Χαρακτηριστικότερο εύρημα της αρχαιολογικής έρευνας είναι ο σινάνθρωπος του Πεκίνου ηλικίας 500.000 ετών στο Chou kou-tien, και ενός σκελετού ηλικίας 600.000 ετών στο Lantian καθώς και διαφόρων παλαιολιθικών και νεολιθικών εργαλείων που βρέθηκαν στο χωριό Yang Shao του Honan.
Κατά τη Νεολιθική εποχή, ο κινεζικός πολιτισμός αναπτύχθηκε γύρω από δύο κέντρα. Στον βορρά, στο οικοσύστημα της περιοχής του Κίτρινου Ποταμού- Χουάνγκ-Χε, και στο νότο, σε αυτό της περιοχής του ποταμού Γιανγκ-τσέ. Λόγω της γεωγραφίας της περιοχής, οι εισβολές γειτονικών λαών ήταν περιορισμένες, δίνοντας αρκετό χρόνο στους τοπικούς πολιτισμούς να αναπτυχθούν σε ήρεμο περιβάλλον.
Με βάση την παράδοση και τους διάφορους μύθους της Κινεζικής Μυθολογίας, στους πρώτους άρχοντες της περιοχής αποδίδονται ένα πλήθος μαγικών ιδιοτήτων και ταυτόχρονα χρεώνονται την επινόηση διαφόρων τεχνών, όπως η γραφή ή η καλλιέργεια της γης.
Περί το 7.000 π.Χ., οι Κινέζοι ασχολούνται ως αγρότες κεχριού, δίνοντας ώθηση στον πολιτισμό Γιαχού.
Από το 5.000 έως το 3.000 π.Χ. πιθανολογείται ότι οι Κινέζοι ανέπτυξαν την κατασκευή των κεραμικών και της πορσελάνης.
Σύμφωνα με τον θρύλο στην περιοχή που ο Κίτρινος ποταμός Huang He σημειώνει μια μεγάλη καμπή είναι ο ιστορικός γεωγραφικός πυρήνας από όπου ξεκίνησε το κινεζικό έθνος.
Εκεί βασίλεψε ο Κίτρινος βασιλιάς Χουάνγκ Ντι (Huang Di) για 100 περίπου χρόνια μέσα στην 3η χιλιετία π.Χ. και θεωρείται ο ιδρυτής του κινεζικού πολιτισμού.
Είναι ο αυτοκράτορας που γέννησε τον πολιτισμό, δημιούργησε τη σοφία και την ίδια την Κίνα. Ανακάλυψε τη γραφή, τη μουσική, τα μαθηματικά και το μετάξι.
Την αφήγηση της ιστορίας της Κίνας ακολουθεί, η δημιουργία της πρώτης δυναστείας, της δυναστείας των Χσια (2070 – 1600 π.Χ.), για την οποία υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά στοιχεία και, κυρίως, καλύπτεται από μυθολογικές αναφορές. Σύμφωνα με τον θρύλο η δυναστεία ιδρύθηκε από τον θρυλικό Γιου τον Μεγάλο. Φημολογείται ότι την περίοδο των Χσια έχουμε το πρώτο κινεζικό αλφάβητο.
Την πτώση της ακολούθησε η άνοδος της δυναστείας των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.), κατά την οποία συναντούμε τις πρώτες σημαντικές ιστορικές καταγραφές. Το κράτος Σανγκ αναπτύχθηκε στην περιοχή του Κίτρινου Ποταμού, από τον 16ο αιώνα π.Χ. έως τον 11ο αιώνα π.Χ., δημιούργησε έναν πολιτισμό με τα χαρακτηριστικά των πολιτισμών της Εποχής του Ορείχαλκου, κύριο επίτευγμα του οποίου είναι η πρώτη γνωστή μας μορφή του Κινεζικού αλφαβήτου, το οποίο χρησιμοποιούταν για θρησκευτικές τελετές.
Το κράτος των Σανγκ ακολουθεί η άνοδος της δυναστείας των Τσόου (1.046 – 256 π.Χ.). Σε όλους τους τομείς της σύγχρονης επιστήμης υπάρχει σημαντική ανάπτυξη κατ’ αυτή την εποχή. Η οργάνωση του κράτους είναι Φεουδαρχική. Κατά τη λεγόμενη «Περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου» αναπτύχθηκαν σημαντικά οι αντιλήψεις για την κοινωνική και πολιτική ζωή.
Κατά την περίοδο αυτή η γεωργία, αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο σίδηρος αντικατέστησε τον ορείχαλκο στην κατασκευή των όπλων , δημιουργήθηκε κρατικό μονοπώλιο για την εμπορική διακίνηση του σιδήρου και του αλατιού. Κυκλοφόρησε ένα σταθερό νόμισμα και γενικά άνθισε ο πολιτισμός. Κωδικοποιήθηκαν οι πρώτοι κανόνες δικαίου και το κράτος έφθασε σ’ ένα επίπεδο υψηλής οργάνωσης.
Παράλληλα στην καθημερινότητα της ζωής τους οι Κινέζοι άρχισαν να εκδηλώνουν την ευγένεια, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, ακόμη και σήμερα.
Η Περίοδος της Άνοιξης και του Φθινοπώρου (722 – 476 π.Χ.) χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση των σημαντικότερων σχολών της γηγενούς Κινεζικής φιλοσοφίας τις λεγόμενες και «Εκατό Σχολές Σκέψης». Τα έτη 551-478 π.Χ. εμφανίζεται στην Κίνα ο Κομφούκιος που κηρύσσει την επάνοδο στα πάτρια ήθη και με τις διάφορες σχολές του Κομφουκιανισμού αφήνει τη σφραγίδα του στις κατοπινές εξελίξεις της Κίνας, ο Λάο Τσε και ο Ταοϊσμός, η σχολή των Νομικιστών καθώς και ένα μεγάλο μέρος ανεξάρτητων φιλοσόφων.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια εποχή μεγάλης άνθησης του πολιτισμού της αρχαίας Κίνας.
Όμως, η ανακάλυψη και η αξιοποίηση του σιδήρου στην κατασκευή όπλων, οδήγησαν στην ενίσχυση των περιφερικών αρχόντων, οι οποίοι σύντομα άρχισαν να αναζητούν μεγαλύτερες εξουσίες, οδηγώντας στη σταδιακή διάσπαση της κεντρικής εξουσίας μεταξύ των ετών 403 – 221 π.Χ. . Έτσι φθάνουμε στην εποχή των Μαχόμενων Βασιλείων,
Η κατάσταση αυτή οδήγησε τελικά στην πτώση και τον διαμελισμό του κράτους των Τσου σε μικρότερα βασίλεια.
Το 221 π.Χ. ο βασιλιάς Τσιν (Qin ) του ισχυρότερου βασιλείου, κατακτά όλα τα υπόλοιπα βασίλεια και δημιουργεί ένα ενιαίο Κράτος. Στέφεται ως ο πρώτος αυτοκράτορας της ενιαίας τότε Κίνας και ονομάζεται Τσιν Σι Χουάνγκ Ντι ( Qin Shi Huang Di). Τα σπουδαιότερα έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του ήταν το Σινικό τείχος και ο Πήλινος στρατός.
Ο πολιτισμός της Κίνας έχει αποδείξει με το πέρασμα των αιώνων την ανοχή του σε όλες τις θρησκείες. Στην Κίνα υπάρχουν από παλιά πολλές θρησκείες, άλλες εγχώριες, όπως ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός, και άλλες επείσακτες, όπως ο Χριστιανισμός (Προτεστάντες), ο Ρωμαιοκαθολικισμός, το Ισλάμ και ο Μαχαγυάνα Βουδισμός. Οι κύριες όμως μεταξύ αυτών είναι ο Κομφουκιανισμός, ο Ταοϊσμός και ο Μαχαγυάνα Βουδισμός.
Οι τρεις αυτές θρησκείες υπάρχουν και ως χωριστά θρησκευτικά συστήματα, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν τη μία μόνο από αυτές ως αποκλειστική ή κύρια θρησκεία τους.
Αυτό συμβαίνει, διότι η θρησκεία που ασκεί η πλειονότητα του κινεζικού λαού, και που γι’ αυτό μπορεί να ονομαστεί κινέζικη θρησκεία, αποτελείται από τις τρεις παραπάνω θρησκείες σε συνδυασμό. Ο συνδυασμός τους συνίσταται στη χρήση από τους ίδιους ανθρώπους πότε της μιας και πότε της άλλης, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό.
Έτσι για την επίτευξη σκοπών που σχετίζονται με θέματα υγείας και μακροβιότητας προσφεύγουν στον Ταοϊσμό. Για προβλήματα που αφορούν σε ανθρώπινες σχέσεις τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και σε εκείνες που αφορούν στις κοινωνικές και δημόσιες υποχρεώσεις, στρέφονται στον Κομφουκιανισμό. Τέλος για την επίτευξη μιας καλής μεταθανάτιας ζωής, οι Κινέζοι καταφεύγουν σ’ εκείνους τους Βούδες και Μποντισάτβες που βοηθούν σ’ αυτό τον τομέα.
Επιπροσθέτως, για την επίτευξη σκοπών όπως η καλή υγεία, η επαγγελματική προκοπή, η απόκτηση παιδιών, η προστασία από συμφορές κτλ. οι Κινέζοι στρέφονται σ’ ένα πλούσιο πάνθεο, που αποτελείται από τα θεία όντα όλων των παραπάνω θρησκειών.
Κυρίαρχη θέση κατέχουν τα πνεύματα των προγόνων, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή της οικογένειας των απογόνων τους. Από τα μέλη της οικογένειας αυτής γίνονται σ’ αυτούς προσφορές, για να εξασφαλιστεί η προστασία τους.
Τέλος για την επίτευξη σκοπών που σχετίζονται με διάφορα άλλα θέματα οι Κινέζοι βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα πάνθεο θεοτήτων όπου κυρίαρχη θέση έχουν τα κακά πνεύματα, στα οποία γίνονται θυσίες για να προστατευθούν από αυτά.
Αυτή η όψη της κινεζικής θρησκείας, που έχει ως αντικείμενο λατρείας όλα αυτά τα θεία όντα, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της θρησκευτικής δραστηριότητας του κινεζικού λαού. Από αυτή την άποψη είναι λοιπόν η επικρατέστερη και εμφανέστερη θρησκευτική αποτύπωση στην Κίνα
Λατρεία, μύθοι, φεστιβάλ και διάφορα έθιμα που συνδέονται με τους διαφορετικούς λαϊκούς Θεούς και τις θεές, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του Κινεζικού πολιτισμού ακόμα και σήμερα.
Παρόλα αυτά, στην Κίνα επειδή η θρησκεία έχει διαχωριστεί από την πολιτική, οι διάφορες θρησκείες είναι ίσες απέναντι στον νόμο και καμιά δεν έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πίστη κάθε ανθρώπου θεωρείται πολύ προσωπική υπόθεση και κάθε πολίτης απολαμβάνει την ανεξιθρησκία. Η κυβέρνηση της Κίνας σέβεται τα θρησκευτικά πιστεύω όλων των ανθρώπων, την ελευθερία να εκδηλώνουν την λατρεία τους και προστατεύει τις θρησκευτικές δραστηριότητες κάθε πολίτη.
Πηγές:
«Χριστιανισμός και Θρησκεύματα» Δ. Τριανταφύλλου/ Α. Αργυρόπουλος
Θρησκευτικά Β΄Λυκείου Γενικής παιδείας. Εκδόσεις «Πατάκη»
Η κινεζική γλώσσα και γραφή είναι από τις αρχαιότερες του κόσμου και σε συνεχή χρήση για χιλιάδες χρόνια. Τα κινεζικά ιδεογράμματα θεωρούνται έργα τέχνης και η ομορφιά τους είναι φανερή. Όταν τα παρατηρεί κανείς αντιλαμβάνεται, γιατί στην Κίνα η καλλιγραφία θεωρείται πραγματική τέχνη όπως η ζωγραφική.
Ο πιο γνωστός κινέζος στοχαστής, ο Κομφούκιος, έζησε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Θεωρείται ο πρώτος επίσημος φιλόσοφος και είναι αυτός που έθεσε τη σφραγίδα του σε ολόκληρη την ιστορία της κινεζικής φιλοσοφίας. Ωστόσο η Κομφουκιανική σκέψη δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Παρ’ ότι υπάρχει έλλειψη επωνύμων φιλοσόφων μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. , το κενό αυτό καλύπτεται με την κινεζική παράδοση στοιχεία της οποίας έχουν διασωθεί μέχρι και σήμερα.
Τα αρχαιότερα γραπτά κείμενα από τα οποία αντλούμε στοιχεία για την προκομφουκιανή σκέψη είναι:
Α. μαντικά κείμενα γραμμένα πάνω σε κόκαλα ζώων, που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Σανγκ 2ος αιώνας π.Χ. Β. ανάγλυφοι γραφικοί χαρακτήρες της Δυναστείας των Τσου πάνω σε χάλκινα αγγεία. Γ. κείμενα γραμμένα πάνω σε λωρίδες από μπαμπού, της δυναστείας των ανατολικών Τσου ( 771-221 π.Χ.)
Εκτός από αυτά σώζονται ολοκληρωμένα έργα και συλλογές γραμμένες μεταξύ 2000 – 771 π.Χ. Τα γεγονότα όμως που αναφέρονται σε αυτά, είναι πολύ παλαιότερα από τα ίδια τα κείμενα.
Τα σωζόμενα έργα της προκομφουκιανής εποχής (1000 π.Χ) είναι:
1) Το βιβλίο των μεταβολών ( I Ching )
2) Το βιβλίο των ωδών ( Shih Ching )
3) Το βιβλίο της Ιστορίας ( Shu Ching )
4) Τα σχόλια του κ. Τσο ( Tso Chuan )
5) Τα χρονικά του φθινοπώρου και της άνοιξης ( Ch’iun Ch’iu )
6) Οι διάλογοι μεταξύ κρατών ( Kuo Yu )
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον 6ο αιώνα π.Χ. απ’ όπου αντλούμε επιβεβαιωμένες ιστορικές πληροφορίες, οι θεωρίες περί κράτους και διακυβέρνησης της χώρας κατέχουν σημαντική θέση στη φιλοσοφική σκέψη των κινέζων φιλοσόφων. Αυτό είναι φυσικό, γιατί το ξεκίνημα της κινεζικής φιλοσοφίας άρχισε μέσα στα παλάτια των βασιλέων από μορφωμένους γραφειοκράτες και αξιωματούχους. Σκοπός τους ήταν να καταγράψουν γενικές ηθικές αρχές, που θα τους επιτρέπουν να διατρέφουν τον λαό και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πολιτισμένης πνευματικά, ηθικά και αισθητικά καλλιεργημένης πολιτείας και κοινωνίας .Έτσι έχουμε τον Κομφούκιο να διακηρύττει ότι ο ηγεμόνας ως εκπρόσωπος του ουρανού πρέπει να κυβερνά με βάση την αρετή και την ανθρωπιά.
Ο Λάο Τσε στο Τάο Τε Τσινγκ και ο μεγάλος ταοϊστής φιλόσοφος Chuang Tse ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση του κράτους διδάσκοντας, ότι οι βασιλείς και αξιωματούχοι πρέπει να κυβερνούν δια της Wu wei (μη δράσης), δηλαδή δια της αδράνειας. Η τρίτη από τις σημαντικές φιλοσοφικές σχολές η «Νομοκρατική» δίδασκε την εγκαθίδρυση ενός σκληρού καθεστώτος με αδυσώπητους νόμους βασισμένο σ’ ένα σύστημα με αμοιβές και τιμωρίες. Τις ιδέες της «Νομοκρατικής» σχολής έθεσε σε εφαρμογή και πέτυχε την ίδρυση της ενιαίας αυτοκρατορίας 246-206 π.Χ. ο γνωστός στην ιστορία Chin Shi Hyang Di, που πολύ όμως γρήγορα αντικαταστάθηκε από την δυναστεία των Χαν 206 π.Χ. έως 220 μ.χ. οι οποίοι για τέσσερις αιώνες κυβέρνησαν βασιζόμενοι στην κομφουκιανική σκέψη.
Τα «Ανάλεκτα» του Κομφούκιου (5ος-3ος αιώνας π.Χ.)και Το «Τάο Τε Τσινγκ» του Λάο Τσε (6ος αιώνας π.Χ.) είναι τα πιο διάσημα, πολυδιαβασμένα και πολυμεταφρασμένα βιβλία της κινεζικής φιλοσοφίας.
Το κυρίαρχο, όμως, χαρακτηριστικό του κινεζικού πολιτισμού αποτελεί ο κομφουκιανισμός, παρ’ όλο που κατά περιόδους τέθηκε σε δοκιμασία. Η επίδρασή του όμως αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική. Ο κινεζικός πολιτισμός είναι ένας αξιοθαύμαστος πολιτισμός από το γεγονός, ότι κατάφερε να επιβιώσει διαχρονικά χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες και χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητά του.
Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί πραγματοποίησαν σημαντικές επιστημονικές καινοτομίες, ευρήματα και τεχνολογικές εξελίξεις σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιστημών, της μηχανικής, της ιατρικής, της στρατιωτικής τεχνολογίας, των μαθηματικών, της γεωλογίας και της αστρονομίας.
The Four Great Inventions
Οι Τέσσερις μεγάλες εφευρέσεις ( The Four Great Inventions), η πυξίδα (Compass), η πυρίτιδα (Gunpowder), η παραγωγή χαρτιού (Papermaking) και η εκτύπωση (Printing) ήταν από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, και έγιναν γνωστές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Μεσαίωνα, δηλαδή 1000 χρόνια αργότερα από την ανακάλυψή τους.
Πυξίδα (Compass)
« Σινάν» ο «κυβερνήτης του νότου»
Η πρώτη πυξίδα στον κόσμο. 3ος αιώνας π.Χ.
Η πυξίδα είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες εφευρέσεις της αρχαίας Κίνας. Το «Σινάν» (o κυβερνήτης του Νότου) της Δυναστείας των Han (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) αποτελείτο από ένα κομμάτι μαγνητικό ορυκτό, λαξευμένο σε σχήμα κουτάλας, η οποία έδειχνε πάντα προς το Νότο και από μια τετράγωνη μπρούτζινη πλάκα που αντιπροσώπευε τη Γη.
Πυξίδα – Compass
Αρχαία Πυξίδα – Ancient Compass
Αρχαία Πυξίδα – Ancient Compass
Πυρίτιδα (Gunpowder)
Η ανακάλυψη της πυρίτιδας αποδίδεται στον πειραματισμό και στην κινεζική αλχημεία από τους Ταοϊστές, στην επιδίωξη της αθανασίας. Θεωρείται ως μία από τις ” Τέσσερις Μεγάλες Εφευρέσεις ” της Κίνας . Ανακαλύφθηκε κατά την ύστερη δυναστεία των Τανγκ (9ος αιώνας).
Πυρίτιδα – Gunpowder
Πυρίτιδα – Gunpowder
Πυρίτιδα – Gunpowder
Παραγωγή χαρτιού (Papermaking)
Το χαρτί εφευρέθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Χαν. Το πρώτο χαρτί κατασκευάστηκε από κουρέλια, αλλά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν φυτικά υλικά όπως η κάναβη και το μπαμπού. Η εφεύρεση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο φθάνοντας στην Ευρώπη το 1100 μ.Χ.
Η διαδικασία παραγωγής του χαρτιού ήταν η παρακάτω:
Κοπή Μπαμπού
Cutting bamboo
Μούσκεμα
Soaking
Βύθιση στον πολτό
Screen dipped in pulp
Πίεση και στέγνωμα
Paper is pressed and dried
Εκτύπωση (Printing)
Η πρώτη μορφή εκτύπωσης στην Κίνα έγινε το 220 π.Χ. Η εποχή κατά την οποία όμως εξελίχθηκε σημαντικά, είναι η εποχή της Δυναστείας των Χαν 206 – 220 μ.Χ. Τα πρώτα βιβλία της Κίνας κατασκευάζονταν από λωρίδες μπαμπού, δεμένα μαζί σε μια δέσμη . Από τον 9ο αιώνα και μετά, τα κινεζικά βιβλία ήταν τυπωμένα σε μεγάλα ξύλινα τεμάχια.
Κίνα – Δύση
Οι αποστολές των Ιησουϊτών στην Κίνα, τον 16ο και 17ο αιώνα, εισήγαγαν τη δυτική επιστήμη και την αστρονομία στην Κίνα και στη συνέχεια έφεραν τη γνώση της κινεζικής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Τον 20ο αιώνα, πολλά από τα έργα της ιστορίας της επιστήμης της Κίνας έγιναν γνωστά από τον γνωστό βρετανό βιοχημικό, ιστορικό και λάτρη του πολιτισμού της Κίνας, Joseph Needham, ο οποίος αφιέρωσε το ύστερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της ιστορίας της Κινεζικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Ο Ρόμπερτ Τεμπλ Βρετανός ακαδημαϊκός και λάτρης του κινεζικού λαού, μελετώντας το έργο του ιστορικού Τζόζεφ Νήντχαμ (Joseph Needham) και μέσω της συγκριτικής μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανώς από τις μισές βασικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις, επί των οποίων δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος, προέρχονται από την Κίνα.
Οι κινέζοι κατά την αρχαιότητα σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη Γεωργία (6ος -2ος αι. π.Χ.). Η καλλιέργεια των καρπών κατά στοίχους, οι διάφορες μέθοδοι καταπολέμησης των ζιζανίων, η σύγχρονη σπορά, το σιδερένιο άροτρο, η αποτελεσματική σαγή των αλόγων εισήχθησαν από την Κίνα.
Επίσης οι Κινέζοι ήταν πρωτοπόροι στη χρησιμοποίηση της υδραυλικής ενέργειας, στην επεξεργασία του σιδήρου, στην κατασκευή φλογοβόλων, στην κατασκευή χάλυβα από χυτοσίδηρο.
Μεγάλη επίσης πρόοδο σημείωσαν στις Φυσικές επιστήμες στην Ιατρική στα Μαθηματικά. Συστηματικές παρατηρήσεις που αφορούσαν στην Αστρονομία τη Μηχανική και τον Μαγνητισμό (4ος αι. π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.), όπως, η αναγνώριση των ηλιακών κηλίδων ως ηλιακών φαινομένων, η ποσοτική χαρτογράφηση, η ανακάλυψη του ηλιακού ανέμου, τα ισημερινά αστρονομικά όργανα. υδραντλία, οι πρώτες πυξίδες, συσκευές διαβάθμισης ωρολογίων και δεικτών, η μαγνητική απόκλιση του μαγνητικού πεδίου της γης, είναι ανακαλύψεις των αρχαίων κινέζων κατά τον Τεμπλ. Οι αστρονομικές παρατηρήσεις στην Κίνα γίνονταν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
O σφαιρικός αστρολάβος, όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, δημιουργήθηκε κατά την Περίοδο των Αντιμαχόμενων Βασιλείων (475-221 π.Χ.) και τελειοποιήθηκε από το 10ο έως τον 11ο αιώνα.
Κινέζοι κατασκεύασαν τον πρώτο σεισμογράφο.
The first seismographe
Ιατρική (Medicine)
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική TCM (Traditional Chinese Medicine) είναι ένα είδος παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η οποία ασκείται περισσότερο από 2500 χρόνια στην Κίνα. Βασίζεται σε διάφορες μορφές φυτικής ιατρικής, βελονισμό, μασάζ (Tui na), άσκηση (Digong) και διαιτητική θεραπεία. Πρόσφατα όμως έχει επηρεαστεί και από τη σύγχρονη δυτική ιατρική.
Μια από τις βασικές αρχές της TCM είναι, ότι η ζωτική ενέργεια του σώματος του ανθρώπου, κυκλοφορεί μέσω διαύλων, που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτοί οι μεσημβρινοί έχουν κλαδιά συνδεδεμένα με τα ζωτικά όργανα και τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Όμως η επιστημονική έρευνα δεν έχει βρει στοιχεία για όλα τα παραπάνω. Επίσης και το γεγονός, ότι δεν βασίζονται στην επιστημονική γνώση δημιουργεί διαφωνίες μεταξύ των επαγγελματιών της TCM, όσον αφορά στη διάγνωση και στις θεραπείες που πρέπει να χρησιμοποιούνται για κάθε ασθενή.
Αντίθετα, κατά τον Νήντχαμ, η ιατρική στην Κίνα ήταν πιο προηγμένη από την ευρωπαϊκή και αιώνες πριν τους Ευρωπαίους ανακάλυψαν ένα στοιχειώδη τρόπο εμβολιασμού για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών.
Επίλογος
Όλα αυτά τα εντυπωσιακά τεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα των Κινέζων, μας οδηγούν στο ερώτημα:
«Γιατί όταν στην Ευρώπη ανακαλύφτηκε η πυξίδα, η τυπογραφία, η πυρίτιδα και η επιστήμη με αποτέλεσμα ο δυτικός κόσμος να εξελιχθεί ραγδαία επιφέροντας ταυτόχρονα και την κοινωνική πρόοδο, στην Κίνα υπήρχε μια στασιμότητα σε όλους τους παραπάνω τομείς; Πως τον 19 ο αιώνα οι Ευρωπαίοι κατόρθωναν να την υποτάξουν, χρησιμοποιώντας όπλα ανώτερης αποτελεσματικότητας, τεχνολογικά πιο εξελιγμένα και βασιζόμενοι σε καλύτερη οργάνωση»;
Οι απαντήσεις προφανώς δεν θα δοθούν από εμάς αλλά από επιστήμονες, που προσεγγίζουν όλα αυτά τα πολύ σοβαρά ιστορικά γεγονότα. Εμείς μια ομάδα μαθητών του Αρσακείου σχολείου φθάνοντας στη χώρα που αποτελεί σταθμό στο Δρόμο του Μεταξιού θελήσαμε να την γνωρίσουμε περισσότερο. Μάθαμε την ιστορία της, θαυμάσαμε τον πολιτισμό της και την κουλτούρα της, εντυπωσιαστήκαμε από τα επιτεύγματά της και όπως ήταν αναπόφευκτο η σκέψη μας πάντα πήγαινε και στον δικό μας θαυμαστό πολιτισμό, τον Ελληνικό, που επιθυμούμε και οι μαθητές της Κίνας να γνωρίσουν.
Πηγές – Βιβλιογραφία
Δ. Βελισσαρόπουλος«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ» Τόμος 1ος Εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ» 1981
Robert Temple «Η ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΚΙΝΑ» Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Ιστορία της Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.