ΣΙΑΝ – Xi’an – 西安)

Ακολουθώντας τα ίχνη των εμπορικών καραβανιών, που για αιώνες μεταφέρουν κουλτούρες, ιδέες, θρησκείες, πολιτισμούς, φθάνουμε στο τέλος του Δρόμου του Μεταξιού για τους Έλληνες και στην αρχή για τους Κινέζους, στη πόλη Σιάν – Xian.

Η Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας, με περισσότερα από 3.100 χρόνια ιστορίας, και πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί  (Shaanxi).

Η Σιάν ήταν γνωστή μέχρι τη δυναστεία των Μινγκ ως Τσανγκάν  (Chang’an). Αποτέλεσε μία από τις τέσσερις μεγάλες πρωτεύουσες της Κίνας επί σειρά δυναστειών και σημαντικό εμπορικό κέντρο, αφού εκεί κατέληγε  το ανατολικό άκρο του δρόμου του μεταξιού.Η αρχαία πόλη περικλείεται από τείχη τα οποία χτίστηκαν τον 14ο αιώνα με μήκος 14 χιλιόμετρα, τα οποία σήμερα περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αποκαλούνται “City Walls of Ming and Qing Dynasties”

O Drum Tower στη Xian βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα από τον πύργο Bell Tower, τα οποία αποτελούν εμβλήματα της δυναστείας των Ming.Ο Drum Tower είναι προσανατολισμένος προς τη δύση, συμβολίζοντας το τέλος της κάθε ημέρας, την οποία συνοδεύουν ήχοι από τεράστια κινεζικά ντραμς.


Η πόλη Σιάν βρίσκεται στη κοιλάδα του ποταμού Ουέι της Κίνας. Την ευρύτερη αυτή περιοχή τη διαρρέουν ο κίτρινος ποταμός Χουάνγκ Χε ( Huang He ) και ο ποταμός Γιανγκ-Τσε. Είναι πλωτοί  στις όχθες τους και από τα νερά τους αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γης. Η περιοχή αυτή θεωρείται η γενέτειρα του κινεζικού πολιτισμού.Ειδικά η περιοχή που διασχίζει ο  Κίτρινος ποταμός Χουάνγκ Χε ( Huang He) είναι ο ιστορικός γεωγραφικός πυρήνας από όπου ξεκίνησε το κινεζικό έθνος.Στην περιοχή αυτή ο Κίτρινος ποταμός Huang He σημειώνει μια μεγάλη καμπή. Αυτή η περιοχή βρίσκεται 150 χιλιόμετρα βόρεια από τη Σιάν και είναι ο γεωγραφικός χώρος, όπου ξεκινά η ιστορία του πολιτισμού των Κινέζων.

Σύμφωνα με  τον θρύλο εκεί βασίλεψε ο Κίτρινος Αυτοκράτορας  Χουάνγκ Ντι (Huang Di)   για 100 περίπου χρόνια μέσα στην 3η χιλιετία π.Χ. Όταν πέθανε ανέβηκε στον ουρανό καβάλα σ’ ένα δράκο.

Στον χώρο αυτό βρίσκεται ο τάφος ( Χουάνγκ-ντι λινγκ ) (Huang Di Ling) του Κίτρινου Αυτοκράτορα , του μυθικού προγόνου όλων των Kινέζων.   Ο Κίτρινος αυτοκράτορας γέννησε τον πολιτισμό, δημιούργησε τη σοφία και την ίδια την Κίνα. Ανακάλυψε τη γραφή, τη μουσική, τα μαθηματικά και το μετάξι. Ήταν αυτός που ξεκίνησε τη γιορτή της γης και του μεταξιού.

Στα ανατολικά της πόλης Σιάν βρίσκεται στο μαυσωλείο  του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ  Ντι (Qin Shi Huang Di  με τον Πήλινο Στρατό. ( Αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 221 π.Χ.)

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ  Ντι (Qin Shi Huang Di επίσης ήταν ο αυτοκράτορας που ξεκίνησε την κατασκευή του Σινικού Τείχους.


Υπό την Αιγίδα
Υποστηρικτές

Ακολουθήστε μας